Bewoners Maarlenhof blij verrast met optreden van Het Torenkoor

Optreden van Het Torenkoor in de Maarlenhof, aangeboden door Kagas.

KAMPEN – Muziek verbindt. Daarom konden op dinsdag 10 september circa vijftig bewoners van Maarlenhof genieten van oudhollandse liedjes. Het Torenkoor uit Kampen voerde de bewoners met hun zang en entertainment mee. Een cadeautje van het jubilerende Kagas. ‘We waren blij verrast dat Kagas dit optreden wilde aanbieden’, aldus een woordvoerder van het Team Welzijn Maarlenhof.

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Het Torenkoor Kampen werd opgericht in september 1999 door een aantal kaartvrienden uit Kampen. Tijdens de oprichting in Taverne De Blokhut, ontstond de naam ‘Het Torenkoor’, omdat de taverne in de Torenstraat was gehuisvest. Het Torenkoor combineert zang met show. Door deze combinatie werd het koor al snel bekend in de wijde regio en verzorgde vele succesvolle optredens in heel Nederland.

Clown

‘Cliënten vinden het altijd leuk als er een optreden komt. Dit is voor hun een extraatje en een afwisseling in ons programma’, aldus de woordvoerder van Team Welzijn. ‘Het is zeer belangrijk voor onze bewoners om dit soort evenementen mee te maken. Hun wereld wordt steeds kleiner en je komt op steeds minder plaatsen. Dit kan komen omdat je slecht ter been bent, of andere lichamelijke klachten hebt of misschien omdat je gewoonweg geen vervoer hebt. Dan is het fijn als er iets ‘in eigen huis’ wordt aangeboden.’

Optreden van Het Torenkoor in de Maarlenhof, aangeboden door Kagas.
Optreden van Het Torenkoor in de Maarlenhof, aangeboden door Kagas.

Het Torenkoor, bestaande uit circa twintig zangers en muzikanten, had er zichtbaar plezier in. De dirigent, die de avond aan elkaar praatte en liedjes kort introduceerde, kon ‘heerlijk plat praten’, al verontschuldigde hij zich bij de bewoners niet zo goed het IJsselmuider taaltje te bezigen. Het mocht de pret niet drukken. Met liederen als ‘Het dorpsfeest’, ‘Het lied van de IJssel’, ‘Onze poes en buurmans kater’, maar ook diverse medleys van bekende Hollandse hits en meezingers, wist het koor het publiek leuk bezig te houden. Her en der zwierden witbehaarde hoofden zacht heen en weer, murmelden en zongen mensen liedjes mee, of werd er op de maat van de muziek op de tafelrand getrommeld. Bij het lied ‘Hij was maar een clown’, kwam een van de koorleden als clown verkleed de zaal binnen. Kinderen zouden wild hebben geschreeuwd, naar hem toe zijn gerend, of juist van hem zijn weggerend; maar bij de ouderen van Maarlenhof oogstte de verschijning slechts diverse kleine glimlachjes. Wegrennen gaat op hun respectabele leeftijd tenslotte niet zo makkelijk meer.

‘Mooi’

Na de pauze gingen de mannen van het Torenkoor weer vrolijk verder. Bij het lied ‘Drie muzikanten’, trokken drie muzikanten – de een met trommel, de ander met bekken en een derde met een grote trom – door de zaal. Voor het eerst gingen nu de handen niet op elkaar, maar naar de oren; om ze zo te beschermen tegen het immense lawaai. Daarna gingen de handen weer opeen en werd er vrolijk meegeklapt en gezongen met diverse medleys van oude zeemansliederen en smartlappen. Er werd gejodeld bij het lied ‘De zwerver’ en door de dirigent op de tafel gedanst toen het koor ‘We gaan naar Griekenland’ zong.

Optreden van Het Torenkoor in de Maarlenhof, aangeboden door Kagas.
Optreden van Het Torenkoor in de Maarlenhof, aangeboden door Kagas.

Kortom: een bonte avond voor het publiek dat, gekluisterd aan de (rol)stoel veelal in stilte genoot van het optreden van ‘het leukste koor van Kampen’. Na anderhalf uur kwam aan het muziekfestijn een einde. Vier mannen op een rij, eerder vrijwel allemaal met de hand trommelend op de tafel, gevraagd naar ‘hoe was het?’, roepen in koor: ‘Mooi!’, gevolgd door ‘en krijgen we dan nu de beloofde borrel?’ Terwijl het koor de boel alweer opruimt, blijven ze smachtend zitten. Ze maken onderling grapjes dat ze ‘echt geen hele fles hoeven’ en blikken zo nu en dan om zich heen, in de hoop de vrijwilligers langs te zien komen. Maar dan natuurlijk niet met koffie, maar met de fles jonge jenever. De fles komt niet. Het was de eerste – onbezongen – kater van de avond; een avond die voor de rest bij de bewoners, familie en vrijwilligers, prima in de smaak is gevallen.

Share:

Author: Alex de Jong/Attest Communicatie

Tekstschrijver Alex de Jong biedt bedrijven en organisaties via Attest Communicatie redactionele ondersteuning bij alle teksten die moeten worden geschreven. Alex is gespecialiseerd in het schrijven van pakkende, heldere teksten. Hij schrijft blogs, columns, artikelen, persberichten en teksten voor folders, brochures en websites. Voor diverse klanten onderhoudt hij websites en Facebook-accounts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *